A bödönhajó

A Víz Világnapját ünnepeltük a héten, ehhez kapcsolódóan szeretnénk felhívni a figyelmet a múzeum egyik legérdekesebb, vízhez kapcsolódó használati eszközére, egyben legemblematikusabb műtárgyára, egy 18. századi, egy fatörzsből kifaragott bödönhajóra.

A bödönhajókat folyóinkon és tavainkon elsősorban halászati eszközként és szállításra használták, egészen a 19-20. század fordulójáig. A tájanként különböző méretű és formájú, egy vagy több embert befogadó vízi járműveknek helyenként elnevezésük is különbözhetett (pl. az egyszemélyes, borulékony a Balatonon lélekvesztő, Baja környékén a csikli nevet viselte).  A bödönhajókat egy kellően nagy méretű (legtöbbször tölgy-, nyár- vagy fűz-) fa törzséből faragták, kaparták, vésték ki, utána a csónaktestet szalmával beborítva felületét megégették, ezzel tartósítva és  megerősítve azt. A csónakban ülésdeszkák nem voltak, hanem a közepe táján tatnak hagytak egy részt, amely erősítette az oldalfalakat és ketté is választotta a hajót. Rendszerint állva eveztek benne.

A múzeumunkban őrzött darab 1968-ban került az intézmény gyűjteményébe. A martfűi növényolajgyárral szembeni Tisza partszakaszról emelték ki, ahol az iszapba süllyedve találták meg. A bödönhajó jelenleg a múzeum látványraktárában tekinthető meg.

DSC_0028 DSC_0030 DSC_0032 DSC_0033 DSC_0026 DSC_0023 DSC_0004

Kategória: 60 éves a múzeum - virtuális kiállítás | A közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.