Mamutkoponya

A múzeum országos szinten is kiemelkedő jégkorszaki nagygerinces őslénytani gyűjteményének talán legszebb darabja ez a Tisza-medréből előkerült, egy darabban, jó állapotban fennmaradt  mamutkoponya.

A földtörténet legutolsó időszakát, amely hozzávetőleg 2-2,5 millió évvel ezelőtt kezdődött, negyedidőszaknak nevezzük. A negyedidőszakot két szakaszra bontjuk, a korábbi pleisztocénre és a földtörténeti jelennek felfogható holocénre. A pleisztocént a Kárpát-medencében nagyarányú klímaingadozások jellemezték: több tízezer éven át tartó jelentős lehűléseket, jégkorszakokat – glaciális időszakokat – enyhébb, jégmentes időszakok – interglaciálisok – szakították meg. Az állatvilág a növényvilággal együtt vándorolt, lehűlés esetén délebbre húzódtak, a felmelegedés során újból visszatérhettek az északi tájakra. Ebben az időben is rendkívül gazdag, változatos növény- és állatvilág élt a Kárpát-medencében, de a kiemelkedő szerep a nagy testű emlősöknek jutott. A múzeumban található ősállatcsont leletek legtöbbje a jégkorszak utolsó szakaszából, az utolsó százezer évből maradt fenn.

A gyapjas mamut (mammuthus primigenius) a jégkorszak legismertebb és legnagyobb emlőse volt, magassága a 4 métert is elérhette. Az elefántra hasonlított: hosszú, sötétbarna szőrével, a fején lévő jellegzetes dudorral és hatalmas agyaraival azonban különbözött rokonától. A mamut nagyságára jellemző, hogy a múzeumban látható koponya, impozáns méretei ellenére sem egy kifejlett, hanem csupán egy növésben lévő példány maradványa. A mamut növényevő élőlény volt, erre utalnak redős felületű őrlőfogai, amelyeket gyakran váltott. Egyszerre 4 őrlőfog helyezkedett el az állkapcsában, amelyek a sok rágástól hamar elkoptak, miközben hátulról újabb fogak váltották fel az elhasználódottakat. A mamut élete során akár ötször is váltotta őrlőfogait. Az őrlők mellett még két foga volt a mamutnak, a jellegzetes meghosszabbodott metszők, az agyarak.

Érdekesség, hogy évszázadokkal ezelőtt, amikor még nem volt ismert, hogy az ilyen és ehhez hasonló koponyacsontok milyen élőlények maradványai, néhányan azt gondolták, hogy nem másnak mint a görög mitológiából ismert egyszemű óriásnak, a küklopsznak a fejét találták meg. A koponya tetején látható üreg azonban valójában nem a látószerv, hanem az ormány kilépésének helye volt.

A mamutkoponya jelenleg a múzeum állandó kiállításában tekinthető meg.

Mamut koponya (Fotó: Csabai István)

Kategória: 60 éves a múzeum - virtuális kiállítás | A közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.